Jak wykorzystać resztki z soku?

Kategorie Uncategorized
Soki

Świeżo wyciskane soki to bardzo dobry sposób na dostarczenie witamin i składników mineralnych do organizmu. Coraz więcej osób dostrzega zdrowotne korzyści płynące z regularnego sokowania. Podczas tworzenia soków wytwarzamy wiele pulpy, którą można później wykorzystać.

Co oprócz zdrowych soków?

W pulpie, która pozostaje po wyciśnięciu soku, zostaje tak samo dużo witamin i cennego błonnika. Takie pozostałości możemy z powodzeniem wykorzystać zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Pulpę możemy zastosować jako dodatek do zupy czy dań głównych. Z pozostałości po marchewce, buraku czy selerze możemy przygotować ciastka, muffinki, chleb czy placuszki. Przed przygotowaniem soku warto pamiętać, żeby bardzo dokładnie umyć warzywa i owoce. Suchy miąższ, który pozostał po robieniu soku, możemy dodać do zupy warzywnej, co sprawi że będzie bardziej gęsta, sycąca i odżywcza. Miąższ warzywny lub ziołowy, idealnie sprawi się jako przyprawa. Możemy ususzyć pozostałą pulpę i zmiksować ją na proszek. Domowa przyprawa polepszy smak wielu potraw. Pulpa z pozostałości po owocach i warzywach świetnie sprawdzi się w twoim ogrodzie. Wykorzystaj ją do nawożenia swoich roślin, dostarczając niezbędnych witamin.

Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie: https://energiazdrowia.pl/.