Zamrażarki gastronomiczne – w tych lokalach nie może ich zabraknąć

Kategorie Kuchnia,Poradnik
zamrażarki gastronomiczne

Zamrażarki gastronomiczne stanowią przykład bardzo popularnych urządzeń chłodniczych, które są niezbędne w wielu lokalach gastronomicznych i nie tylko. To właśnie dzięki nim możliwe jest przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednio niskich temperaturach, a tym samym zachowanie ich świeżości i przydatności do spożycia. Jak wiadomo, gastronomia to bardzo wymagająca branża, dlatego tak istotne jest, aby zachować tam najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny. Dotyczy to w dużej mierze potraw i produktów, które są serwowane bądź sprzedawane klientom. 

W ofercie sklepów można znaleźć zamrażarki gastronomiczne o różnych parametrach. Różnią się one między sobą między innymi pojemnością, sposobem otwierania, zakresem temperatur, ja też dodatkowymi zabezpieczeniami i funkcjami. W poniższym artykule sprawdzamy, w jakich lokalach zamrażarki gastronomiczne stanowić będą niezbędny element wyposażenia.

Gdzie nie może zabraknąć zamrażarek gastronomicznych?

Jak już zostało wspomniane, zamrażarki gastronomiczne mają za zadanie przechowywać produkty spożywcze w odpowiednio niskich temperaturach. Zapobiega to ich szybkiemu psuciu się, rozwojowi bakterii, a także przedłuża znacznie termin przydatności do spożycia. Właśnie z tego powodu zamrażarki gastronomiczne będą niezbędne przede wszystkim w lokalach gastronomicznych. Mowa tutaj o różnego rodzaju restauracjach, barach, pubach czy też firmach cateringowych. Oprócz tego znajdują się bardzo często na wyposażeniu hoteli bądź stołówek.

We wszystkich tych miejscach spotkać można na przykład zamrażarki skrzyniowe, które otwierane są od góry. W zależności od wymiarów, możemy w nich przechowywać duże ilości produktów, a zamontowane w nich kosze ułatwiają segregację. Zastosowanie zamrażarek gastronomicznych jest jednak znacznie szersze. Znajdują się w hurtowniach, marketach, sklepach spożywczych, mięsnych czy rybnych. W zależności od specyfiki lokalu, jak też rodzaju produktów, do wyboru mamy wspomniane już zamrażarki skrzyniowe, a także szokowe. Te drugie wyróżniają się tym, że w ekspresowym czasie pozwalają schładzać żywności do bardzo niskich temperatur.

Zamrażarki gastronomiczne – co można w nich przechowywać?

W zamrażarkach gastronomicznych możemy przechowywać wiele produktów spożywczych, aby przedłużyć ich świeżość, a tym samym przydatność do spożycia. Przede wszystkim będą to różnego rodzaju mięsa, ryby lub owoce morza. Oprócz tego gotowe potrawy lub specjalne mrożonki, które pakowane są w plastikowych workach. W sklepach bardzo często wykorzystuje się zamrażarki gastronomiczne do przechowywania lodów, porcjowanego mięsa i gotowych dań w torebkach.

Na stronie sklepu https://termosy.com.pl/Zamrazarki-szokowe-i-skrzyniowe-c725 można znaleźć bogaty wybór zamrażarek, które przeznaczone zostały do profesjonalnych lokali gastronomicznych, jak też branży spożywczej.