Jak „kroić” mandoliną?

Kategorie Kuchnia

Krojenie warzyw w kuchni może być bardzo problematyczne, zwłaszcza gdy robi się to zwykłym nożem. Na szczęście do rozdrabiania warzyw możemy używać mandoliny kuchennej. Jak wykorzystywać to kuchenne akcesorium?

Jak kroić warzywa?

Osoby, które chcą równo pokroić warzywa, wiedzą jak ważna jest odpowiednia technika oraz sprzęt. Każdy, kto chce robić to sprawniej, może zrezygnować z krojenia nożem. Mandolina kuchenna to proste akcesorium, dzięki któremu cięcie w kuchni staje dziecinnie proste. Czym jest to urządzenie? Mandolina składa się z kilku ruchomych i stałych części, między którymi znajduje się ostry nóż. Dzięki temu, że użytkownik ma możliwość zwiększania szerokości krojonego produktu, można w ten sposób przygotować warzywa, które będą odpowiednimi składnikami do każdej potrawy. Niezależnie od tego, czy mamy zamiar kroić warzywa twarde takie jak marchew, seler, ziemniak, czy też te dużo łatwiejsze do krojenia, jak ogórki czy pomidory, to każde z nich zostanie dokładnie pokrojone na równe kawałki. (Więcej na temat różnych rodzajów mandolin przeczytasz pod adresem https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/v-hebel/ )

Mandoliny kuchenne

Tego typu urządzenia znane są od lat i chętnie wykorzystuje się je w kuchniach na całym świecie. Warto wiedzieć, że najprawdopodobniej przybyły one z Chin i to właśnie tam są one bardzo popularne. Krojenie warzyw jest bardzo specyficzne, ponieważ do każdego z nich trzeba używać innego noża, zwłaszcza wtedy gdy się chce być dokładnym. Wybór odpowiedniego noża może być tym bardziej utrudniony, jeśli ma się ich ograniczoną liczbę. Mandolina to urządzenie, dzięki któremu można zapomnieć o problematycznym krojeniu i robić to, prawie że automatyczne. Warto nadmienić, że dłonie i palce chronione są przed ostrzami, dzięki czemu praca staje się dużo bardziej przyjemna, niż miałoby to miejsce w przypadku cięcia nożem. Bardzo istotną informacją jest to, że mandolinę można bardzo łatwo myć, ponieważ robi się je z nieprzywierającego plastiku. Mandolina to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni.