Wzmacniamy organizm sokami – co warto pić?

Kategorie Poradnik,Zdrowie

Okres jesienno-zimowy to czas wielu zachorowań na przeziębienie i grypę. Nasza odporność niemal bez przerwy toczy batalię i chroni organizm przed infekcjami. Doskonałym wsparciem do tej walki jest regularne spożywanie warzyw i owoców – na przykład w postaci wyciskanych soków oraz zielonych smoothie. Jakie produkty powinniśmy wybierać, aby wzmocnić swój organizm? Sprawdźmy!

Cytrusy

Owoce cytrusowe, takie jak np. cytryny, pomarańcze czy mandarynki to wybór oczywisty. Posiadają dużo witaminy C, która pomaga zwalczać przeziębienie i grypę. Ponadto cytrusy posiadają witaminy z grupy B, foliany, flawonoidy oraz błonnik, dzięki któremu czujemy sytość przez dłuższy czas.

Aronia

Owoce aronii to również sprawdzony wybór w walce z przeziębieniem. Bogate są w witaminę C, rutynę oraz wiele innych mikro i makroelementów. (np. miedź, wapń, żelazo, jod), przez co nosi miano super pożywienia (superfood) . Sok z aronii spożywany regularnie korzystnie wpływa na układ immunologiczny.

Warzywa liściaste

Przygotowując soki oraz koktajle owocowo-warzywne, nie można zapomnieć o warzywach liściastych, takich jak np. szpinak i jarmuż. Posiadają one dużo żelaza, magnezu oraz folianów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Burak

Niezwykle cennym warzywem jest również burak czerwony, który zawiera szereg witamin (np. A, B6, C, E, K), dużo żelaza, kwas foliowy, a także niacynę. Burak z powodzeniem może być stosowany w sokach oraz zielonych smoothie ze względu na swój delikatny i słodki smak. Jest on świetnym wyborem nie tylko w przypadku zwiększania odporności jesienią, ale również w sytuacji, gdy walczymy z anemią.

W czym przygotowywać soki?

Domowe soki zachowują pełnię składników odżywczych stosowanych warzyw i owoców, ponadto mamy pełna kontrolę nad tym, co się w nim znajduje. Domowe soki to absolutnie naturalne i zdrowe dla naszego zdrowia napoje, które świetnie wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Ponadto świeżo wyciskane soki oraz zielone smoothie można podkręcać smakowo przyprawami, takimi jak np. cynamon, imbir, a także dosładzać miodem. Takie rozwiązanie sprawia, że sok jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny!

Aby w sposób szybki i przyjemny przygotować świeżo wyciskany sok, najlepiej zdecydować się na wyciskarkę do warzyw i owoców jedno lub dwuślimakową (tak zwane wyciskarki poziome). Zastosowanie jednego lub dwóch wałków poziomych świetnie rozdrabnia nawet najtwardsze warzywa i owoce, a tym samym wydobywa sok do ostatniej kropli. Dzięki temu nie marnujemy produktu i zyskujemy bardzo dużo naturalnego soku.

Gdzie kupić wyciskarkę do warzyw i owoców?

Doskonałej jakości wyciskarki do soków można nabyć na stronie internetowej https://wyciskarki.pl/, gdzie dostępnych jest wiele różnorodnych modeli wyciskarek do warzyw i owoców od najlepszych producentów.