Tarka do warzyw – podstawowe narzędzie do kuchni

Kategorie Poradnik

Niezbędne narzędzie do przygotowywania żywności, które kroi żywność na różne kształty, takie jak paski lub kawałki, dzięki czemu składnik można równomiernie rozprowadzić w przygotowywanej żywności. Ostre ostrza, panele i bębny używane do tarcia żywności są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, aby zapobiec rdzewieniu, chociaż dostępne są również tarki z tworzywa sztucznego.

Tarki do warzyw są dostępne w różnych typach i rozmiarach, ogólnie sklasyfikowanych jako:

1) płaskie tarki ręczne lub tarkowe;
2) płaskie tarki o dużej wytrzymałości;
3) tarki uniwersalne lub skrzynkowe;
4) tarki wielofunkcyjne;
5) tarki obrotowe.

Tarka płaska ręczna lub tarkowa jest trzymana w ręku, dzięki czemu można ją ręcznie przesuwać po żywności w celu utworzenia tarki na żywność. Tarki ręczne mogą być płaskie lub zakrzywione, aby pomieścić przedmiot do tarcia, a także mogą być używane do tarcia małych kawałków skórek cytrusowych, takich jak skórki.

Płaska, wytrzymała tarka jest zwykle większa niż tarka ręczna i trzymana jest stabilnie jedną ręką, podczas gdy żywność jest przesuwana po powierzchni tarki, zamiast przesuwania tarki po żywności. Składa się z pojedynczego panelu z otworami na kratkę i występami raszpli do wykorzystania na kratę.

Tarka uniwersalna lub tarka skrzynkowa zazwyczaj ma kilka boków siatki, które tworzą trójkąt lub kwadrat, z każdym bokiem zawierającym inny wzór siatki. Dzięki różnym panelom można łatwo wybrać konkretną procedurę tarcia, gdy żywność jest przesuwana po płaskiej powierzchni tarcia.

Tarki uniwersalne są najczęściej uważane za dowolne z wielu tarek, które mają zdejmowane płyty do krojenia, tarcia lub szatkowania składników. Tarka posiada obudowę, która służy jako konstrukcja podstawy tarki. Każda płytka jest następnie umieszczana na miejscu w celu wykonania określonego procesu krojenia, tarcia lub szatkowania.

Tarki obrotowe to ręczne przybory, które składają się z mechanizmu obrotowego z powierzchnią tarcia uformowaną w okrągły bęben. Żywność jest umieszczana w komorze, która mieści małe ilości żywności, podczas gdy obrotowe ostrze tarki jest ręcznie obracane, obracając się po powierzchni żywności. Ten typ jest również określany jako tarka do muli lub tarka do sera i jest bardzo skuteczny w tarciu twardego sera, takiego jak parmezan. Często reklamowane jako przybory do siekania lub krojenia orzechów, czekolady i innych podobnych potraw, różne tarki obrotowe mogą nie być tak skuteczne, jak się wydaje.

Tarka do warzyw od producenta Borner

Wybierając tarkę do warzyw i owoców warto jest postawić na sprawdzone propozycje, które gwarantują nam udane czynności w kuchni. Tarka do warzyw od producenta Borner to wyjątkowe narzędzie, które z pewnością sprawdzi się na co dzień. Poznaj ofertę producenta i wybierz tarkę do warzyw, która spełnia Twoje oczekiwania – https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/tarki/.