Mandolina do warzyw a krojenie mięsa. Czy to zadziała?

Kategorie Dom

Kto nie lubi od czasu do czasu zjeść ładnego, cienkiego kawałka mięsa? Nie zawsze jednak mamy czas, aby wystać w kolejce w dziale mięsnym. Wówczas kupujemy cały kawałek mięsa. Czy użycie mandoliny do krojenia warzyw może okazać się w tym przypadku skuteczne? Sprawdźmy jak to działa.

Krajalnica nie tylko do warzyw

Krajalnice mandoliny nie są zbyt wszechstronne w celu krojenia różnych rodzajów żywności. Główną zaletą krajalnicy czyli mandoliny jest mały rozmiar i tańsza cena w porównaniu z krajalnicą delikatesową. O wiele lepiej sprawdzają się jednak w krojeniu warzyw, owoców i serów zamiast mięs. Nie zmienia to faktu, że ostrza ze stali chirurgicznej mogą się również sprawdzić przy okazji krojenia mięs. Mandolina do krojenia nie będzie miała z pewnością żadnych problemów z drobiem. W przypadku innych rodzajów mięs bywa różnie.

Jak kroić mięso z mandoliną do warzyw?

Używając mandoliny, musisz być bardzo ostrożny. Łatwo się skaleczyć. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest trzymanie palców z dala od ostrza. Trzymanie palców z dala od ostrza pomaga również zachować kontrolę nad ręką. Jeżeli masz bardzo stabilną rękę, możesz trzymać ostrze jak najbliżej jedzenia. To sprawi, że nacięcia będą bardzo cienkie. Jeśli nie masz tak stabilnej ręki, należy trzymać ostrze dalej od jedzenia.

mandolina kuchenna do krojenia

Podczas korzystania z mandoliny należy również uważać, aby nie skaleczyć się samym narzędziem. Kiedy pracujesz z mandoliną kuchenną do krojenia mięs, musisz trzymać ją na bocznej krawędzi. Bezpieczniej jest również zakładać ręcznik bezpośrednio na mandolinę, gdy nie jest używana.

Mandolina do krojenia mięs

Na mandolinie jest wiele różnych kawałków, ale najlepiej jest mieć zamrożone mięso. Wiele mandolin kuchennych w domach ludzi jest używanych do twardych pokarmów, takich jak warzywa, w których używa się większej siły pchania. Możesz pokroić jeden rodzaj cięcia na małą kostkę, inny na średnią, a inny na większą. Na przykład boczek wieprzowy można pokroić w małą kostkę, aby uformować bekon. Na https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/v-hebel/ znajdziesz najlepsze rodzaje krajalnic do warzyw, owoców, a także mięs.

W przypadku wołowiny lub jagnięciny mięso można pokroić w dużą kostkę, średnią kostkę lub małą kostkę. Im większa kostka, tym większy efekt końcowy. Jest to przydatne, jeśli planujesz przyrządzić gulasz. Przydaje się również, jeśli chcesz pokroić stek w kostkę.

Możesz także użyć mandoliny kuchennej do pokrojenia mięsa. Jest to przydatne podczas smażenia. Narzędzie pozwoli na pokrojenie mięsa w cienkie plasterki. Następnie możesz podawać plasterki tak, jak są lub możesz je po prostu usmażyć.