Jak bezpiecznie kroić warzywa?

Kategorie Hobby
krojenie warzyw

Gotowanie to nie jest wyłącznie zabawa. Jak kroić owoce i warzywa, aby się nie skaleczyć? Istnieją cztery kluczowe elementy bezpiecznego krojenia żywności:

 

  • Upewnij się, że deska do krojenia się nie ześlizgnie.
  • Użyj „uchwytu pazurowego” na przedmiot, który przecinasz.
  • Ustabilizuj jedzenie podczas krojenia.
  • Miej ostre noże.
  1. Chroń deskę do krojenia przed zsunięciem się

Po pierwsze, chcesz mieć pewność, że Twoja deska do krojenia nigdzie się nie wybiera. Nie chcemy, aby deska do krojenia tańczyła tango podczas krojenia warzyw – po prostu stworzy niestabilną powierzchnię do siekania, co może potencjalnie prowadzić do wypadków. Niektóre deski do krojenia mają małe gumowe nóżki na spodzie, co jest niesamowite i ogólnie pomocne. Jednak wielu z nich tego nie robi. Jeśli masz deskę do krojenia bez gumowych nóżek na śliskiej powierzchni blatu, możesz poprosić o wzmocnienia. Oto, co należy zrobić: umieść wilgotny ręcznik kuchenny lub gumową matę pod deską do krojenia. Zapobiegnie to ślizganiu się.

  1. Uchwyt pazurowy

Najpopularniejszą techniką stabilizowania składników podczas krojenia i ochrony palców jest tzw. „Chwyt pazurami”. Weź palce swojej niedominującej lub prowadzącej dłoni i wykonaj z nich pazur. Następnie wbij opuszki palców (i do pewnego stopnia opuszki paznokci) w samo jedzenie – tak jak ta cebula tutaj.

  1. Pamiętaj o naostrzaniu!

Jeśli pracujesz zbyt ciężko, aby pokroić tego ziemniaka, może Twój nóż wymaga naostrzenia! Ostry nóż z łatwością przecina składniki, nie uszkadzając ich ani siebie. Może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale tak nie jest, jeśli naprawdę o tym myślisz. Tępy nóż jest bardziej niebezpieczny w kuchni niż ostry, ponieważ wymaga większego nacisku, co zwiększa prawdopodobieństwo, że się wyślizgnie, stracisz przyczepność i skaleczysz się. Odpowiednio naostrzony nóż wcale nie musi ciężko pracować, co oznacza, że ​​w kontakcie ze składnikiem z łatwością wykona swoją pracę.

szatkownica

Bezpieczna alternatywa dla noży – szatkownica do krojenia warzyw

Mandolina czy też popularnie zwana szatkownica krajalnica to narzędzie, które naprawdę pomaga w kuchni. Krojenie warzyw i owoców nigdy nie było prostsze. Specjalne ostrza z zabezpieczeniami zapobiegną jakiemukolwiek ryzyku na skaleczenie się. Szatkownica do krojenia warzyw dostępna już jest w ofercie Borner.pl