Co musisz wiedzieć o pakowaniu próżniowym?

Kategorie Dom
pakowanie

Pakowanie próżniowe to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć marnowanie jedzenia i bezpiecznie przechowywać przygotowane potrawy. Warto wdrożyć je w swoim domu i cieszyć się aromatem pokarmów. Sprawdź kilka ważnych zasad.

Na czym polega pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe polega na przechowywaniu żywności bez tlenu, co wpływa na wydłużenie jej świeżości. Wnętrze pozbawione tlenu ogranicza szanse na namnażanie się bakterii i pleśni, która wpływa na świeżość pokarmu. Warto jednak pamiętać, że pakowanie próżniowe nie chroni żywności przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Zapakowaną żywność należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Pojemniki do pakowania próżniowego

Pakować próżniowo możemy np. w torebki, worki, słoiki, pudełka próżniowe szklane czy pojemniki z plastiku i stali nierdzewnej. Bardzo ważne jest to, żeby wybrać materiał odporny na uszkodzenia.

Wady i zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe przede wszystkim pozwala przedłużyć przydatność pokarmów do spożycia. Suche produkty nie wilgotnieją, a mokre nie wysychają. Rozwiązanie to pomaga chronić żywność przed rozwojem pleśni i bakterii. Pakując próżniowo możesz zachować wszelkie wartości odżywcze i aromat potraw. Mamy również nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o produkty. Możemy pakować próżniowo owoce, warzywa, ryby, mięso, sery czy gotowe dania. Minusem mogą być koszty związane z zakupem sprzętu i pojemników przystosowanych do pakowania próżniowego.

Więcej informacji znajdziesz na: https://energiazdrowia.pl/pl/c/Przechowywanie-prozniowe/87.