Suszone warzywa to wieloletnia tradycja w polskiej kuchni. Smak dzieciństwa i zdrowie przede wszystkim. Owoce także są często wykorzystywane. Najczęściej przypada to na okres świąteczny. Wigilia bez kompotu z suszonych owoców nie ma prawa się odbyć. W tym przypadku są to śliwki, jabłka, a nawet morele. Jeżeli chodzi o warzywa to wybór jest znacznie większy. W Polsce bardzo popularne jest ostatnio suszarnictwo zielarskie, które polega na osuszaniu świeżych warzyw i ziół w celu tworzenia aromatycznych przypraw. Sprawdź, które warzywa idealnie pasują do suszenia.
Marchew – to jedno z najpopularniejszych polskich warzyw, które jest stosowane przy okazji wielu potraw zarówno na słodko jak i słono.
Buraki – słodkie warzywo, które jest wykorzystywane w polskiej kuchni już od setek lat. Wartości odżywcze jak i witaminy zawarte w burakach są także źródłem wielu lekarstw.
Cebula – kolejny popularny przykład. Warzywo to jest idealnym materiałem na susz i nie tylko.
Pietruszka – liście pietruszki są zazwyczaj wykorzystywane jako forma przyprawy, dlatego też suszenie tego warzywa jest tak popularne wśród fanów kuchni i ziół.
Do wyboru do koloru
Ilość warzyw i owoców, które mogą podlegać procesowi suszarnictwa jest nieograniczona. Możemy wybierać w swoich ulubionych i przeznaczać je na susz. Jedna rzecz, która jest w stanie ograniczyć nasze dążenia to kreatywność. Dzięki suszeniu warzyw możemy również tworzyć własne kompozycje przypraw, które następnie można wykorzystywać na co dzień w kuchni.
Suszone warzywa od Rolmex
Producent przypraw z Kalisza przygotował specjalną ofertę dla swoich klientów. Suszone warzywa to idealna forma przyprawy, która od teraz można również znaleźć u producenta Rolmex. Wysoka jakość produktów to klucz do osiągnięcia niepowtarzalnego smaku. Sprawdź suszone warzywa i inne przyprawy na stronie internetowej – www.rolmex.kalisz.pl/.